Puro silindir şeklinde solgunlmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, içre tütün taneçıkları bulunan bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde solgunlmış solguncı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solguncı yaprak dek, esnek ve uysal bir bünyeda olmalı, hoş bir aromaya ve muntazam yanmayı katkısızlayacak yanıcı özelliğe iye olmalıdır. Elan çok Küba, Dominik Cumhuriyeti üzere ülkelerin bulunduğu iklim kuşağında yetisevinçli, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede solgunlmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan esbaktir. Bu dile bile Latince “pürus” (saf safi yardımsız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden bünyelmış” mazmunında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk öğün TDK sözlüğünün 1955 yılındaki edisyonsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde oldukça güçlü oranda Köle, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua üzere ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en yerinde purolar olarak nitelendirilseler bile biryoğun kompetan Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip olduğundan bahsetmektedir.
Puro kucaker en ilgi etmesi gerekilen şey hak bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer hak bir nemde bileğil ise purolarınız ne denli birinci sınıf yada pahalı olmasına denetlemelmaksızın purodan alacağınız tabiat yada tatlılık maatteessüf mutlaka hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro seyahat humidorları, puro tüp vb. tamam saklama ve taşıma enstrümanları haddizatında puronun nemini saklamak ve kucakime hazır kalmak kucakindir. Yayımcı bu puro saklama ve taşıma kaplarına giren bu purolar her devran ülküsel nem bileğerlerinde saklanmaktadır. Peki ülküsel puro nem bileğerleri nelerdir beş altı da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem bileğerleri beyninde kucakilen bir puro ülküsel nem bileğerlerinde kucakiliyor akseptans edilebilir. Kimine bakılırsa %65 azca yada %75 çok muş üzere görülsede haddizatında bu nem bileğerleri bile kimisine bakılırsa oldukça reva ve kucakilebilir en aliyyülâlâ bileğerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi nem bileğerlerinde purodan tabiat almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro kucakmeyi çok severken ayrıksı bir nefer bu nem bileğerinin puroya yazık edilen bir ayar olduğunu ve katiyen kucakilmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi bile haklıdır. Bu dü görüş bile doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Ilgi edilmesi müstelzim şey %65 zirı yada %75 üstü bir bileğere purolarınızı taşımamanız ve bununla baş başa bu %10 luk nem üstelikı beyninde gidip gelmeden kamu aynı nem bileğerlerinde puronuzu sabit tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem bileğmeslekimi purolarına beis verebilir. Hakeza bir mübadele yapacaksanız bunu olası olduğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Peki nem bileğerlerinden bahsettiğimize bakılırsa bu nem bileğerleri neyi bileğmeslektirmektedir diyerek soracak olursanız kısaca bildirmek gerekir ise puro da nem kıymeti arttıkça purodan kırmızıınan aroma artar, duman azalır ve kucakimi zorlaşır, nem kıymeti azaldıkça duman artar, kucakimi kolaylaşır ve kırmızıınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde istop etmek istiyorsanız buna devran ve deneme ile karar vereceksiniz. Size sima en yerinde ayar bu ve bu bileğerde kucakmelisin dememeli çünkü puronun nem kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine ileri olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Hordaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek natürel buharlaşma ile humidor içerisine nem vererek purolarınızın nemlenmesine imkân katkısızlar. İÇerisindeki köpük üzere yağız molekül vasati 6 kamer içinde mesleklevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Averaj %70 nem tevdi üzerine müesses bu yöntem sıcaklıktan hür olmadığı kucakin sınırlı bir devran içinde sıcaklarda nem enseışı yada soğuklarda humidor içre nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu tempo bir nemlendirici kullanıyorsanız olası olduğunca zait suhunet bileğmeslekimi olmayan ortamlar seçmeye çkırmızıışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler üzere %70 nem kıymeti yağdırmak kucakin tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme bakılırsa elan ez etkilendirler ve elan kontrollü bir salınım yaparlar ama genede bu ayar iyileşmesi vasati %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ama içinde jel yada silikon toplar bulunan nemlendiriciler bile puro nemlendirme jelleri üzere çkırmızıışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek ortamı %70 neme getirmeyi lakinçlarlar. Eğer derdiniz güçlü nem evet ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o devran ayrıksı nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü şık Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki su haznesindeki üstteki bir fan bağışı ile humidor içerisine dağıtılır ve nem in kesiksiz ayarlanan nem seviyesinde kalması katkısızlanır. Örneğin nem kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki nem kıymeti bu seviyenin altına düştüğünde fan çkırmızıışmakta ve istenen nem kıymeti gelmesi iile baş başa yeniden durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek kucakin en yerinde şık olarak karşıtmıza çıkmaktadır.
En on çısoy son şık ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir devrim yaratmış ve hem nem iktibas hem nem tevdi özelliği sayesinde hızlı bir şekilde kullanılmaya mebdelamıştır. Akşam gündüz yada mevsim intikalleri esnasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en dirlik bir şekilde saklanmasına imkân sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro bileğil, gitar, besin, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ilgilendiren kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor istihzar diğerleri ise puro nemlendirme kucakin kullanılmaktadır. antrparantez Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem bağan hemde güçlü nem bileğerlerinde çift taraflı çkırmızıışarak sabit bir nem kıymeti katkısızlamasıdır.
Bunlarında haricinde humidor kucaki fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve tamam puroların aynı nemde ve elan katkısızlıklı olmasını katkısızlamaktadır.